Emmas bästa midsommartips

”På mitt midsommarbord så kan du sätta dina pengar på att du hittar traditionell strömming och färskpotatis slängd i sour cream, gräslök, ägg och brynt smör. Ett annat måste jag har är quiche gjord på västerbotten ost och en fräsch sallad med säsongsenliga ingredienser likt rädisor, grön lök och grön sparris.”

Så låter det när Emma tillsammans med Marion Ringborg från Garba och Mikkel Karstad från NOMA intervjuas och porträtteras av Vogue Scandinavia. Emma hämtar sin kärlek till nordiska klassiker från hennes mormors kök i Boxholm, men använder gärna inspiration, ingredienser och kryddor från andra kulturer och dessa tar uttryck i det recept som vår kära chef Emma väljer att dela med sig av.

”I stället för en jordgubbstårta med grädde gör jag gärna en maräng toppad med crèmepatisseri, jordgubbar och väldoftande fläderblommor. Vanligtvis är de första jordgubbarna här till midsommar och även den färska färskpotatisen som jag har längtat efter. Det här är min favorittid på året när allt färskt grönt dyker upp.”

Läs hela artikeln här

Här är Emmas recept så ni kan fira en riktigt god midsommar!

Marängtårta med crème pâtissière

För marängen:

 • 6 st äggvitor
 • 1 tesked vitvinvinäger
 • 400 g socker

crème pâtissière

 • 500 ml mjölk
 • En vaniljstång, ta bort fröna.
 • 100 g socker
 • 120 g äggula
 • 35 g majsmjöl
 • 250 g tjock grädde
 • 500 g jordgubbar

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 125 grader. Vispa äggvita, vinäger och 100 g socker tills det är precis pösigt. Tillsätt gradvis resten av sockret medan du fortsätter att vispa tills det börjar bilda styva toppar.
 2. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Lägg marängen på bakplåtspappret och bred ut till en hög 20-tums cirkel. Grädda i 2 timmar, stäng sedan av ugnen och låt marängen torka.
 3. Medan marängen torkar gör du crème pattiserie. Koka upp mjölk och vanilj i en kastrull. Blanda socker, äggula och majsmjöl i en stor skål. Häll mjölken över äggblandningen och rör om. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt koka upp i 5 minuter. Sila genom en sil och låt svalna.
 4. När blandningen har svalnat, vispa grädden och vänd ner den i den kylda äggblandningen med en spatel. Skeda över toppen av marängen och dekorera med jordgubbar och ätbara blommor.

Njut!

Nyhetsbrev

Jag anmäler mig för nyheter, tips från Freyja och the Weekend.


Måndag 11.30  00.00
Tisdag 11.30  00.00
Onsdag 11.30  00.30
Torsdag 11.30  00.30
Fredag 11.30  01.00
Lördag 13.00  01.00
Söndag 13.00  00.00