Fringe Festival 26:e Augusti till 1:a September

Den 15 upplagan av Stockholm fringe Festival (#STOFF2024) kommer till 25 olika platser i Stockholm 26/8-1/9 med drygt 200 live events & 100 akter!

Freyja Söder är självklart med på ett hörn då vi är kära i kultur. Det kommer visas ett antal konstverk rutnom i restaurangen i form av kortfilmer. Det ryktas även om att performanceartister kommer dyka upp på Söderterrassen.

Vi kommer visa följande kortfilmer.

Screendance, feat. BEAST, Bronx Magic, Lucid Dreaming, I need a fix, Preface, Ratking & Spellbound
Koreagrafi, kreativitet och storytelling genom dans. Screendance ämnar att visa fängslande koregrafi med en dynamisk cineografi genom att visa dansfilmer runtom i världen.

JOY, Artist/Grupp: Julieta Tetelbaum
Joy är uppföljaren till den queera feministiska kortfilmen ”Wake Up! It’s Yesterday”, inspelad i New York 2020. Filmen är en resa genom sinnet hos en 65-årig lesbisk arbetarklasskvinna som är sockerberoende och inte kan sluta tänka på sin ungdomskärlek. Hon lever med sin partner—en skyltdocka som hon har byggt för att se exakt ut som sitt ex. Den tragikomiska filmen dyker djupt ner i ögonblick av intimitet, ensamhet, sexualitet, glädje och den desperata längtan efter att bli älskad.

PERIFIERI, feat. Tanne Willow, Anna Näsström, Yared Tilahun Ceder
PERIFERI är en fängslande blandning av rörelse, rytm och natur. Det framkallar essensen av en sommarnatt, med en djup bas som pulserar som hjärtslaget av längtan—en längtan efter att släppa loss dina känslor, att låta dem flöda fritt, eller en strävan efter att upptäcka, omfamna och överleva dem.
Plasten omsluter och flödar, både förödande och befriande, vilket speglar kampen mellan det medvetna och det undermedvetna. Vad vill du lämna bakom dig? Vad vill du ta med dig?
PERIFERI bjuder in oss på en resa där vi alla kan känna igen, söka och anlända tillsammans.

Vardagsmat, feat. Kajsa Jacobsen, Johannes Stavland
Två dansare bor i en neutral lägenhet, klädda i absurda kläder. Med enkla och långsamma rörelser äter de frukostflingor, faller långsamt från sina stolar – det är ett tankeexperiment; de är aldrig helt närvarande. De sitter vid matbordet, i soffan, och deltar i en stirrtävling med publiken, men var är publiken? En står på soffan, paralyserad, med en kraftfull fläkt som blåser, en annan faller, ekon.

Vi befinner oss ofta i en kreativ bubbla inom konstvärlden, i skolan eller ute på fältet, kämpande för att återknyta till det ”normala” vardagslivet. Vi vill utforska vad som händer när man förblir i ett performativt tillstånd och fortsätter att använda kostymerna hemma. Det konstnärliga arbetet stannar kvar i konstnärens kropp som ett eko i vardagen.
Vad händer om vi återigen utsätter denna publiklösa föreställning för en publik? En föreställning som ekar en tidigare föreställning, som ekar tidigare föreställningar, och så vidare. Hur kommer dansarna att bete sig vid ett offentligt evenemang? De verkar bara vara gäster, men de bär dessa enorma, onormala kostymer. Vet de att det finns andra i rummet? Konstnärens liv är fyllt av ekon; vårt eget arbete flyter in i våra dagliga sysslor och vice versa.

På ett mycket konkret sätt har vi en video som för närvarande är 2:30 lång och ännu inte helt färdig. Vi utforskar också dessa karaktärer i en live performativ miljö. En föreställning utan tidsram, som sömlöst smälter in bland människorna på festivalen, och så vidare.

Köttbullens dag 23.08.24

Köttbullen omnämndes för första gången skriftligen i Sverige i Kajsa Wargs kokbok Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer från 1754, men när man idag talar om svenska köttbullar syftar man oftast på det recept som togs fram av den legendariske svenske kocken Tore Wretman. Wretman lyfte fram traditionerna i den svenska husmanskosten under 50-och 60-talet.

Vem älskar inte dessa små bollar, en riktig vardagshjälte som är lösningen på så många tillfällen i livet. När ungarna skriker och behöver en snabb middag-addera bara snabbmakaroner, är man en brunsås, pressgurka och lingon-tjej eller är man en spagetti och tomatsås-kille, rullar du egna, eller är det köpta som gäller, alternativen och lösningarna så många.
Vi kan bara säga grattis Köttbullen på din dag, vi älskar och hyllar dig, och vi bjuder på dig fredag den 23:e augusti hela dagen, så länge lagret räcker.

Boka köttbullslunchen här

Surr med Ellen Franzèn 15.08.24

Ellen Franzén är flerfaldig svensk mästare i sommellerie, tidigare chefssommelier på Gastrologik, och nu chefssommelier för Freyja+Söder. Vi träffade Ellen för att få veta mer om henne och hennes passion, vin.

Berätta, vem är Ellen?

Vem är jag, jag är väl vinnörd eller vinintresserad tjej som älskar mat. Eller kanske älskar mat och dryck. Jag är sommelier här på Freyja och tar hand om alla vininköp, förvaltar och bygger vinkällaren, bestämmer glas-viner, flaskor, allt som rör vin egentligen.
Jag hjälper också såklart till att guida våra gäster till härliga dryckesupplevelser!

Du har arbetat på Freyja sedan öppningen, vad har förändrats/förbättrats?

Jag skulle väl egentligen bara säga att det har förbättrats. Det har blivit ett starkare team, vi har fått en tydligare identitet, det har byggts en ny trygghet, det känns som att vi har varit här för alltid. Sen har vinlistan också blivit större vilket enligt mig är en klar förbättring!

Har ni några roliga planer att dela med dig av?

Vi har planerat att dra igång med vinmiddagarna igen till hösten med nya spännande vinmakare som kommer förbi. Där lagar vi ihop en avsmakningsmeny som vi parar ihop med vingårdarnas viner. Hösten är ju en trevlig och kul tid när vi får börja fokusera inåt igen. Sommaren på terrassen i all sin ära, men många fler råvaror blir tillgängliga till hösten, menyn ändras till ett höstigt uttryck och det finns plats för ännu mer härliga viner.
Det blir ändå väldigt tydligt säsongsbetonat här på Freyja+Söder när vi flyttar ut på sommaren, och sen in till hösten.

Vad får vi inte missa vid det ultimata besöket på Freyja?

Definitivt börja med en drink, min favorit är drinken Södra Sidan (Mynta, syrligt äpple och Stockholms bränneri gin), man får heller inte missa stenbitsrom-chipsen. Den bästa kvällen för mig är att plocka in massor av olika saker från menyn, och dela på några flaskor vin som passar bra till rätterna. Vet ni inte vad ni vill dricka så är det ju bara att fråga mig.

Hur och varför började du arbeta som sommelier?

Efter studenten säsongsjobbade jag i fjällen och Stockholms skärgård, det var under den tiden jag först blev kär i restaurangbranschen. Sen efter det skulle jag “bli vuxen” och plugga ekonomi, men insåg ganska snabbt att jag inte var klippt och skuren för ett nio till fem jobb. Jag insåg att jag älskar att jobba restaurang, älskar restauranglivet, älskar vin, så det är en lyx att få jobba med sin hobby.
Om man ska gå in lite på detalj så började sommelierkarriären på Esperanto där jag träffade Sayan Isaksson (Nour) och Sören Polonius, som blev och fortfarande är min vinmentor. Sören tyckte att jag skulle börja tävla i vin, då blev jag helt indragen i den världen. Om jag var kär i restaurangbranschen innan så var det ingenting mot när jag kom in i den fine dining världen. Jag hade jobbat 9 år i fine dining innan jag kom till Freyja, och när Karl Ljung hörde av sig och berättade om Freyja kunde jag inte tacka nej då jag tyckte restaurangen och projektet var något alldeles särskilt.

Vad är hemligheten bakom att para vin till mat? Hur ska man anpassa vin efter säsongsanpassade råvaror?

Det är nog ingen hemlighet, för mig är det mest självklara att para mat med vin. Det handlar om vilka parametrar man ska passa, är det syra i maten vill du ha syra i vinet. Du vill parera någon slags smakintensitet, syra, sötma och hitta en fin balans mellan allting. Säsongsanpassning gör att våren och sommaren blir mer vita viner, för råvarorna är lättare och därför blir det lättare viner. Sen vintertid, när vi har mustigare och kraftigare smaker i maten, blir det kraftigare viner.
Hemligheten är att om det smakar gott tillsammans är det bra, var inte rädda att prova på och testa. Det spelar egentligen ingen roll vad jag tycker är den bästa parningen, om du inte gillar vinet så kommer du antagligen inte gilla det tillsammans med maten. Våga dricka vad du tycker är gott, och para det med olika rätter.

Har du någon dold talang?

Ja, jag älskar och är rätt duktig på att dreja. Snart kommer rosa hundvattenskålar till Freyja som jag drejat.

Vad är det absolut godaste vinet du smakat?

Omöjligt att säga, jag har haft turen att prova så sjukt många olika fantastiska viner som jag aldrig skulle ha råd att köpa själv, känner mig faktiskt rätt bortskämd men också tacksam att jag fått dricka så mycket goda viner. Jag kan nog inte ens göra en topp tre. Det som sticker ut regionmässigt är Champagne, Bourgogne och Kalifornien, från de regionerna har jag upplevt mina bästa viner. Men sen är det ju också så att i rätt sällskap smakar nästan allt vin gott.

Titel på din självbiografi?

Ett halvfullt glas.

Vin från Frankrike eller Italien?

Frankrike

En sommar eller vinterdag på Söderterrassen?

Måste nog bli en sommardag.

Söndagar eller måndagar?

Måndag, tycker det är härligt med måndagar, det är lite lugnare men man får också starta något nytt!

Tack Ellen!

Nyhetsbrev

Jag anmäler mig för nyheter, tips från Freyja och the Weekend.


Måndag 12.00  00.00
Tisdag 12.00  00.00
Onsdag 12.00  01.00
Torsdag 12.00  01.00
Fredag 12.00  01.00
Lördag 13.00  01.00
Söndag 13.00  00.00