-Enrisrökt svensk honung från Gotland
-Klarifierad Äppelsyra
-Spriteriets Vita Vermouth
-Absolut vodka
-Ingefära

Fläder, myskmadra, rökt honung, vindruva, ingefära och äpple är smakerna i denna blandning, en
sen-skörds-grogg med allt från skogens apotek, denna grogg tar sin kraft och inspiration från klassiker som Moscow Mule, Dark´n Stormy och nu på senare år neo-klassikern Penicillin.

Fräsch men med en komplex rökighet och en trevlig kick av ingefäran skulle vi beskriva den.
Denna grogg är början på slutet, sommarens final och höstens intågan, en perfekt start på en spännande drinklista som ska ta er på en resa genom våra tankar och känslor.

-Hjortron från dom norrländska skogarna
-Syrligt äpple
-Stockholms Bränneri Navy Strength gin 57%
-Martini Ambrato
-Campari

Stockholmssyndromet uppkom när de kidnappade började sympatisera med kidnapparna, Clark Olofsson och Janne Olsson som tog några dåliga beslut på Norrmalmstorg 23-28 augusti 1973. Det var ett klassiskt bankrån som blev allt annat än klassiskt, kpist, dynamit, skottlossning, kidnappning, förhandlingar med Olof Palme och försvunna 10.000kr-sedlar som antingen åkte upp i röven eller postades ut, rykten och spekulationer som aldrig kommer besvaras helt o hållet. Klassiker! Klassiker är även en Negroni som alla i Stockholm numera dricker som lättmjölk och som bartender tröttnar man ju rätt mycket på såna drinkar när psykosen slår in, men, Negroni säljer så vi har tidigare haft en Bosse Larsson på menyn som i grund o botten var en körsbärs-Negroni och den gick som smör i solsken, så vi fortsätter på inslagen väg.

Denna vita-Negroni har blivit kidnappad av norrländska bakade hjortron, som nu ger en fantastisk smak till den och så skakar vi den med en skvätt äppelsyra för att det inte ska smaka sylt, serverar den på krossad is o boom, där är den, Stockholmssyndromet.

-Vattlingon
-Maskros
-Lingonsyra
-Absolut vodka

Finns smaker man förknippar med barndomen och så finns det drinkar som vägrar att dö ut, Cosmopolitan är en sådan drink och sockrade lingon är en sån smak, sen finns ju Vargtass som ändå räknas som nån rätt klassisk svensk drink med båda stövlarna djupt placerad i de norrländska skogarna. Så där är inspirationen till denna hyllning av en drink och ett bär.

Vi gör Vattlingon som är är en gammal metod att lagra lingon som bla fanns i Cajsa Wargs kokbok, då lingon innehåller naturlig bensoesyra så krävs inget konserveringsmedel eller socker, ett tydlig friskt ”lingonvatten” blir resultatet vi adderar maskros och smaksätter allt med Absolut Vodka.
Resultatet är syra, balans, fräschör, strösslat med magi och namnet är ju kul:)

-Gurka
-Basilika
-Aprikos
-Citrus
-Absolut Vodka
-Plymouth Gin
-Lillet Blanc

För den lite mer skillade dryckeskonnässören så kan man se att sprit grunden till denna drink är en Vesper, Bonds drink of choice, med 3 delar gin, 1 del vodka och 1/5 del Lillet Blanc men där tar liknelserna slut. Vi har packat in ytterligare smaker i denna lilla smakexplosion, dom står tamejtusan på rad o sjunger kumbaya, svensk gurka, basilika, aprikos och hela citronen tas tillvara på, både skal och juice. Drinken är både fräsch och balanserad samtidigt som den är rätt stiff.

James Bond är alla pappors favorithjälte och ingen för sig som han i betongdjungeln så för att knyta ihop säcken på nåt sätt så döpte vi drinken till just det, Betongdjungel. Shaken not stirred, skiter vi också i och rör denna skapelse till perfektion. Resultatet är för att citera the best that ever did it, Sean Connery; Shocking. Positively shocking.

-Hösthallon
-Kokos
-Myskmadra
-Hallonsyra
-Jameson Irish Whisky
-CO2

Alla har vi gjort det, blivit packade o dragit utan att säga hej då till sitt sällskap, i en tid av ständig kommunikation så uppskattar man ju ändå motpolen. Sexigt nästan.
Det finns en gammal regel att hallon och whisky gillar varandra så när vi fick händerna på Stenhuse Gårds sista hösthallon var vi tvungna att snickra ihop nåt oförglömligt och samtidigt hylla hallonet.

Tog fel socker och slängde in vårt kokossocker som är smaksatt med myskmadra i blandningen vilket visade sig vara ett jäkla genidrag så helt plötsligt hade vi en svensk Tiki-drink på gång. Fel sprit och fel land men kokos och en bitters-blandning som vi gjort själva, tikar”;) ändå boxen litegranna. Vad kan man sen göra för att denna skall sticka ut lite, jo man kan dundra in kolsyra i den för att ge den en ytterligare dimension. Drick inte för många, dom är förrädiskt goda och vi vill ju inte att du ska dra en irish goodbye på dina polare eller date. Sláinte!

-Grapefrukt
-Röd från Stockholms Bränneri
-Bombay Sapphire
-Schweppes Tonic water

Förevigad i ”Glenn Killing i Manegen”, illern Görans favoritdryck där originalet är på Finlandia+Desivon, White Christmas hette en annan goding och den var på Explorer+Tippex, ingen av dessa ”klassiker” rekommenderas men denna lilla stänkare som inspireras av den drink som ändå fick namnet Hashibashi senare på krogen är en perfekt törstsläckare och kickstarter.

Hela grapefrukten tas tillvara på och jobbas in med ginen och Röd som är en svensk bitter i samma stil som Campari, den görs ”upp och ner” vilket innebär att det är mer av den sprit som har lägre alkohol och resultatet blir en grogg med lite lägre bus-faktor/alkoholhalt. En riktig törtsläckare.

-Gran
-Mynta
-Surt äpple
-Maker´s Mark

Här har ni en tankevurpa att hänga med på, det finns en drink med bourbon som smakar bäst på Churchill Downs i Louisville, Kentucky, gärna den 1 lördagen i maj, vi snackar såklart om Kentucky Derby, ett, om inte det
mest klassiska galopp-rejset för 3 åriga engelska fullblods-kusar, som man har koll på. Drinken vi snackar om är såklart en Mint Julep, en stiff historia med mynta, socker, krossad is och bourbon. Vårt svar på detta blir
ju såklart Solvalla, när det kommer till hästlöppning dvs och en drink med svenska ingredienser syra från äpple, granskott, olika sorters mynta och en stor skvätt
Maker´s Mark Bourbon.

Det här blir ju även en svensk whisky sour och det hatar man ju inte. Detta är drinken som mördar Mint Julep vilken dag som helst så där har ni även namnet. Hoppla, pålle!

-Svensk Jalapeño
-Havtorn
-Vanilj
-Omogna Svarta vinbär
-Svartvinbärsblad
-Bacardi Carta Blanca

Säsongens Far$taGlitter är fortfarande lite spicy, lite feisty, lite sexy och otroligt god.
Sakta har vi byggt in smaken av ett nytt bär i vit rom från Bacardi och denna gång är det svenska omogna (gröna) svarta vinbär och även blad från samma buske, lite ”hela busken” tänket,vi lånar det från våra vänner i köket som gillar att snacka om att ta hand om ”hela djuret”, vi kan ju inte vara sämre.

Havtorn ger oss en syra och sen kommer jalapeños och lägger ”sista kicken”, det kryddas med vanilj för att bygga in en snygg brygga mellan smakerna och för oss är det också lite vinter. Vi fortsätter att inte gå någonstans utan läppglans och vi fortsätter att snatta alla våra smycken på Glitter.

-Rallaros
-Äppelsocker på gröna sura äpplen
-Laird´s Applejack 50%
-Champis

På listan sedan dag 1, vår hyllning till ur-groggen i svensk dryckes-historia, Grosshandlaren. Ett stycke värsting till grogg som vi lånar in lite amerikansk äppelbrandy till för att få den att kännas extra mustig och hitta den rätta procenten som vi alla vet är sjukt viktig att uppnå.

Denna gång adderar vi rallarros till blandningen för att
ge den ett lite nytt uttryck inför hösten, svenska äpplen smaksätts med rallarros och Laird’s Apple Brandy, äppelsprit alltså toppas upp med iskall Champis.
Håll i hatten, katten.

-Stockholms Bränneri Navy Gin 57%
-Jordgubbar från Stenhuse Gård på Gotland
-En smak och doft av malört

1991 ställde Latin Kings upp i RAP-SM och placerade sig på 3e plats, samtidigt statade de ett samarbete med Gordon Cyrus och 1994 släpptes albumet Tillbaka till Förorten, resten är som dom säger Rap-historia. Grabbarna var från Alby och som alla vet ligger den på Röda Linjen, LTK rapade på svenska och det var på den tiden unikt. Att inspireras av något och göra det till sitt på sitt eget är alltid en utmaning och kräver mod. Så gäller det även med drinkar, de stiffa klassikerna med få ingredienser kommer alltid att ha sin plats i varje bartenderhjärta, och en bra blandad sådan är alltid något som möts med respekt och uppskattning.

Så vårt uppdrag var att ta något svenskt och gott, behålla integriteten hos en stiff klassiker och förvandla det till något nytt o gott, vi började med en smak vi associerar med Sverige och landade på svenska jordgubbar som är nåt av det bästa man kan slänga i käften, drinkar vi uppskattar landar på korta drinkar med starksprit, socker, bitters o vatten (i form av is) Kombinera dessa i våra huvuden så blir resultatet Röda Linjen, svenska jordgubbar från en av de bästa producenterna Stenhuse Gård på Gotland, den godaste ginen vi vet från Stockholms Bränneri, Navy Strength på 57% alc vol, vi kryddar med malört och sprayar drinken med Absinthe, ett klassiskt grepp. Resultatet gör oss stolta och lite tårögda, d e knas och inget kommer någonsin vara som förut.

-Söt Perkolatorbryggt kaffe från Johan & Nyström
-Mancino Kopi Vermouth
-Stökvatten 55%
-Bräckt vatten med citron

Kaffekask ska blandas på Perkolator-kaffe och stark jäkla hembränt! Vi tar Freyjas egen vodka som vi bränner med Stockholms Bränneri, ”Stökvatten” på 55% alc vol ”komma hej-då” det närmsta vi kan komma den ”traditionella” turbo vattnet som puttrat i skogar och garage i många generationer. Vi blandar väldigt försiktigt detta med en söt perkolator bryggd kaffe kordial, en liten skvätt med en kaffedriven vermouth från Mancino. Den här drinken flörtar även med moderna klassikern Espresso Martini, äldre klassiker som Black Russian som den svingamla dryckestraditioner som Kaffe Kask. Svenskt är det att dricka kaffe och gärna på sitt sätt, det här är vårt sätt.

Det finns en strimma av citron i denna för att ge den en ytterligare dimension, en pust av bräckt vatten för att ”väcka” den och påminna om mötet av Riddarfjärden och Saltsjön som sker precis nedanför oss.
Var det nån som sa Gofika?

-Banan
-Konjaksbaserad päronkaramell
-Jameson Black Barrel

I Sverige käkar vi mer bananer än något annat icke producerande banan-land i världen, det gör att vi anser att banan är ett bär som ingår i den svenska faunan och helt okej att jobba med när vi gör svensk-inspirerade drinkar. Bananer började skeppas till Sverige med bananbåtar i början på 1900-talet och blev genast en succé, ingen har väl växt upp utan att käka en hajk-banan eller fått en trött mosad banan nedtryckt i ryggan som mellanmål av morsan.

Den här drinken är en riktig härmapa då den redan funnits på listan i lite olika skepnader, men så är det med bra grejer, dom kommer igen och igen, fråga morsan hon vet.

-Extra fet grädde från Arla Unika
-Rostad mörk choklad
-Bourbon vaniljstång
-Buffalo Trace Bourbon
-Explorer Vodka

Den 12e oktober 1989 släpptes Christer Pettersson efter ha suttit häktad några månader för mordet på Olof Palme, ingen big deal enligt honom själv, att sitta häktad alltså. När han klev ut så var det fest och då dracks det Explorer o Baileys, det var sedan gammalt.
Vi sätter en egen variant på denna mytomspunna blandning som går under många namn, Rotebroare, Dräparn eller kanske den bästa en Christer Pettersson.

Huruvida Chrille gjorde det får vi nog aldrig veta men att detta är en bättre variant på alla sätt kan vi ta gift på, riktigt fet grädde från Arla Unika kokas upp med vaniljstänger och rostad mörk choklad som vi sedan rör ihop med Buffalo Trace, en jäkligt stabil bourbon och en skvätt Explorer för att ändå hålla oss till receptet som Crille satte. Dricks gärna på valfri bänk på SÖDER eller efter maten😊

-Stökvatten 55%
-Bakat Hjortron
-Äpple
-Kålagrädde

Baserad på det norrländska guldet från skogarna och upphöjd av vårt eget Stökvatten med en extra fet o krämig kålagrädde, en dessert med ”happy ending” i
form av alkoholens fina inverkan på humöret, ”Stöket” lägger sig som en bombmatta över hjärnan och leendet är ofrånkomligt. Vuxengodis när den är som bäst.

-Jägermeister
-Gröna Svenska Vindruvor från Skåne
-Omnipollos Pilsner

”Winter is coming” och då ska man ju åka skidor o bränna stålars som fasen på nån halvstökig pub i närmsta skidbacke, det är Österrike, Italien eller Åre, åsikterna går isär vart man kan hitta det bästa pudret men ingen tvekar däremot när det kommer till vilken dryck som är synonym med detta beteende, Jägermeister, denna sötklibbiga bitter som gärna får serveras fryst.

Vi gillar alla såna här beteenden och uppmuntrar all ”kultur” som innebär stänkare o fest, här har ni då en kul variant på en u-båt-spritzer med Omniplollos Pilsner, en syrlig juice på svenska gröna vindruvor från Skåne och iskall Jägermeister. Bästa svängen Hökarängen!!

-Grapefruit
-Omnipollos LUZ
-Patron Tequila Blanco

Paloma är en duva och på amerikanska så heter det pigeon, ”stool pigeon” är ju en tjallare, det har man ju hört i coola serier som Miami Vice och Spanarna på Hill Street, vi tycker tjallare är ett kul ord och passande på denna drink.

Detta är en lek med Paloma som är en god tequiladrink, vi har dragit dom smakerna vidare och kombinerat med Omnipollos LUZ, som är deras variant på en sk mexikansk bira, kombinerat med Patrons Tequila Blanco som vi smaksätter med massa vit grapefrukt, Freyjas egen surbärs

-Söders Höjder te
-Äppelsyra
-Sodavatten

Söders svar på en Arnold Palmer som är en klassisk alkoholfri drink. En iste baserad på Söders Höjder te och äppelsyra, toppad med soda.

-Sockrigt Kallbryggt kaffe
-Kakao bitters
-Schweppes Tonic water

Freyjas kaffecordial blandas med tonic water och toppas med kakao bitters. Lite vuxen alkfritt för er som väljer den vägen ikväll.

-Mynta
-Äpple
-Sodavatten

En blandning av olika sorters mynta, surt äpple och soda.
Fräscht o lite somrigt, krama ut det sista ur sommaren med denna törstsläckare.

Nyhetsbrev

Jag anmäler mig för nyheter, tips från Freyja och the Weekend.