Styrka 6/10

-Enrisrökt svensk honung från Gotland
-Klarifierad Äppelsyra
-Spriteriets Vita Vermouth
-Absolut vodka
-Ingefära

Fläder, myskmadra, rökt honung, vindruva, ingefära och äpple är smakerna i denna blandning, en
sen-skörds-grogg med allt från skogens apotek, denna grogg tar sin kraft och inspiration från klassiker som Moscow Mule, Dark´n Stormy och nu på senare år neo-klassikern Penicillin.

Fräsch men med en komplex rökighet och en trevlig kick av ingefäran skulle vi beskriva den.
Denna grogg är början på slutet, sommarens final och höstens intågan, en perfekt start på en spännande drinklista som ska ta er på en resa genom våra tankar och känslor.

Styrka 7/10

-Hjortron från dom norrländska skogarna
-Syrligt äpple
-Stockholms Bränneri Navy Strength gin 57%
-Martini Ambrato
-Campari

Stockholmssyndromet uppkom när de kidnappade började sympatisera med kidnapparna, Clark Olofsson och Janne Olsson som tog några dåliga beslut på Norrmalmstorg 23-28 augusti 1973. Det var ett klassiskt bankrån som blev allt annat än klassiskt, kpist, dynamit, skottlossning, kidnappning, förhandlingar med Olof Palme och försvunna 10.000kr-sedlar som antingen åkte upp i röven eller postades ut, rykten och spekulationer som aldrig kommer besvaras helt o hållet. Klassiker! Klassiker är även en Negroni som alla i Stockholm numera dricker som lättmjölk och som bartender tröttnar man ju rätt mycket på såna drinkar när psykosen slår in, men, Negroni säljer så vi har tidigare haft en Bosse Larsson på menyn som i grund o botten var en körsbärs-Negroni och den gick som smör i solsken, så vi fortsätter på inslagen väg.

Denna vita-Negroni har blivit kidnappad av norrländska bakade hjortron, som nu ger en fantastisk smak till den och så skakar vi den med en skvätt äppelsyra för att det inte ska smaka sylt, serverar den på krossad is o boom, där är den, Stockholmssyndromet.

Styrka 5/10

-Vattlingon
-Maskros
-Lingonsyra
-Absolut vodka

Finns smaker man förknippar med barndomen och så finns det drinkar som vägrar att dö ut, Cosmopolitan är en sådan drink och sockrade lingon är en sån smak, sen finns ju Vargtass som ändå räknas som nån rätt klassisk svensk drink med båda stövlarna djupt placerad i de norrländska skogarna. Så där är inspirationen till denna hyllning av en drink och ett bär.

Vi gör Vattlingon som är är en gammal metod att lagra lingon som bla fanns i Cajsa Wargs kokbok, då lingon innehåller naturlig bensoesyra så krävs inget konserveringsmedel eller socker, ett tydlig friskt ”lingonvatten” blir resultatet vi adderar maskros och smaksätter allt med Absolut Vodka.
Resultatet är syra, balans, fräschör, strösslat med magi och namnet är ju kul:)

Styrka 3/10

-Gurka
-Basilika
-Aprikos
-Citrus
-Absolut Vodka
-Plymouth Gin
-Lillet Blanc

För den lite mer skillade dryckeskonnässören så kan man se att sprit grunden till denna drink är en Vesper, Bonds drink of choice, med 3 delar gin, 1 del vodka och 1/5 del Lillet Blanc men där tar liknelserna slut. Vi har packat in ytterligare smaker i denna lilla smakexplosion, dom står tamejtusan på rad o sjunger kumbaya, svensk gurka, basilika, aprikos och hela citronen tas tillvara på, både skal och juice. Drinken är både fräsch och balanserad samtidigt som den är rätt stiff.

James Bond är alla pappors favorithjälte och ingen för sig som han i betongdjungeln så för att knyta ihop säcken på nåt sätt så döpte vi drinken till just det, Betongdjungel. Shaken not stirred, skiter vi också i och rör denna skapelse till perfektion. Resultatet är för att citera the best that ever did it, Sean Connery; Shocking. Positively shocking.

Styrka 5/10

-Rabarber
-Fänkål
-Noilly Pratt
-Absolut Vodka
-Schweppes Sodavatten

Ibland vill man bara ha något som går lätt att svepa och som få en glömma, inget funkar väl bättre än en vodka+soda då, vi komplicerade det lite, som vi gärna gör:) och samtidigt som vi gärna glömmer så vill vi ändå minnas sommaren så rabarbern fick komma tillbaka och den funkar väldigt fint med lite fänkål, lite anis till fruktigt är ju en rätt accepterad kombo. Tänk nu att detta fortfarande har ett DNA av en vodka+soda så vi snackar svaga men tydliga smaker av dessa och sedan hårda bubblor i form av klassisk Schweppes Sodavatten och Absolut vodka. Vi vill att är ni tar en stor klunk av denna och hör de bevingade orden av Thåström i Ebba Grön;

”Var inte rädd för mig, jag är så rädd för dig
Sluta fråga hur jag mår
Precis som vanligt men försöker ändå
Fast jag har öppna sår
Jag slickar pärlor, jag äter människor
Stjärnor gnistrar ner i ett hål
För att jag kommer aldrig, jag kommer aldrig, kommer
Kommer aldrig komma hem!

Flyktsoda, ta mig iland, sätt mig i brand
Ibland, ibland, ibland
Flyktsoda, ta mig iland, sätt mig i brand
Ibland, ibland, ibland”

Styrka 6/10

-Hösthallon
-Kokos
-Myskmadra
-Hallonsyra
-Jameson Irish Whisky
-CO2

Alla har vi gjort det, blivit packade o dragit utan att säga hej då till sitt sällskap, i en tid av ständig kommunikation så uppskattar man ju ändå motpolen. Sexigt nästan.
Det finns en gammal regel att hallon och whisky gillar varandra så när vi fick händerna på Stenhuse Gårds sista hösthallon var vi tvungna att snickra ihop nåt oförglömligt och samtidigt hylla hallonet.

Tog fel socker och slängde in vårt kokossocker som är smaksatt med myskmadra i blandningen vilket visade sig vara ett jäkla genidrag så helt plötsligt hade vi en svensk Tiki-drink på gång. Fel sprit och fel land men kokos och en bitters-blandning som vi gjort själva, tikar”;) ändå boxen litegranna. Vad kan man sen göra för att denna skall sticka ut lite, jo man kan dundra in kolsyra i den för att ge den en ytterligare dimension. Drick inte för många, dom är förrädiskt goda och vi vill ju inte att du ska dra en irish goodbye på dina polare eller date. Sláinte!

Styrka 5/10

-Passionsfruktsvatten
-Vinterpäron
-Vanilj
-Champagne socker
-Fluff
-Beefeater Dry Gin

Det finns ett uttryck som användes ofta vid millennieskiftet och det är att ”sex säljer” så det är ingen chock att en av 2000-talets stora bangers Pornstar Martini som uppfanns av den jäkligt kompetenta Douglas Ankrah, som tragiskt gick bort alldeles för tidigt, fortsätter att dyka upp i olika tids-eror, detta är vår hommage till mannen som skapade världens mest googlade cocktail. Slutet på 90-talet början på 2000 var en tid av Martinis och dom hade oftast frukt, te eller till och med espresso i sig, ingen av dessa kvalar egentligen in som en Martini men vem f-n brydde sig när man var mitt i en revolution, en cocktail revolution som bubblade i alla storstäder om du visste vart du skulle gå, kunde det hemliga handslaget och kände nån som kände nån som kunde lösa att man till och med kom in på nån av dessa barer där dessa mytomspunna bartenders höll hov och då fick det räcka att man hade dammat av det där jäkla V-formade glaset som bara hängt i ett hörn de senaste 50 ish åren för att kalla det en Martini. Vi kände att denna variant påminde så mycket om den i smak så det vore fel att inte köra en källhänvisning till den som man bör göra i dessa kretsar.

Vi har tryckt in allt i ett litet glas, twistat med svenska vinterpäron skapat en sinnessjukt sexig flufftopp med smak av passion och vanilj, för ”sex säljer” som sagt och när du dricker den så faller även namnet på plats.

Styrka 6/10

-Gran
-Mynta
-Surt äpple
-Maker´s Mark

Här har ni en tankevurpa att hänga med på, det finns en drink med bourbon som smakar bäst på Churchill Downs i Louisville, Kentucky, gärna den 1 lördagen i maj, vi snackar såklart om Kentucky Derby, ett, om inte det
mest klassiska galopp-rejset för 3 åriga engelska fullblods-kusar, som man har koll på. Drinken vi snackar om är såklart en Mint Julep, en stiff historia med mynta, socker, krossad is och bourbon. Vårt svar på detta blir
ju såklart Solvalla, när det kommer till hästlöppning dvs och en drink med svenska ingredienser syra från äpple, granskott, olika sorters mynta och en stor skvätt
Maker´s Mark Bourbon.

Det här blir ju även en svensk whisky sour och det hatar man ju inte. Detta är drinken som mördar Mint Julep vilken dag som helst så där har ni även namnet. Hoppla, pålle!

Styrka 6/10

-Svensk Jalapeño
-Havtorn
-Vanilj
-Omogna Svarta vinbär
-Svartvinbärsblad
-Bacardi Carta Blanca

Säsongens Far$taGlitter är fortfarande lite spicy, lite feisty, lite sexy och otroligt god.
Sakta har vi byggt in smaken av ett nytt bär i vit rom från Bacardi och denna gång är det svenska omogna (gröna) svarta vinbär och även blad från samma buske, lite ”hela busken” tänket,vi lånar det från våra vänner i köket som gillar att snacka om att ta hand om ”hela djuret”, vi kan ju inte vara sämre.

Havtorn ger oss en syra och sen kommer jalapeños och lägger ”sista kicken”, det kryddas med vanilj för att bygga in en snygg brygga mellan smakerna och för oss är det också lite vinter. Vi fortsätter att inte gå någonstans utan läppglans och vi fortsätter att snatta alla våra smycken på Glitter.

Styrka 7/10

-Rallaros
-Äppelsocker på gröna sura äpplen
-Laird´s Applejack 50%
-Champis

På listan sedan dag 1, vår hyllning till ur-groggen i svensk dryckes-historia, Grosshandlaren. Ett stycke värsting till grogg som vi lånar in lite amerikansk äppelbrandy till för att få den att kännas extra mustig och hitta den rätta procenten som vi alla vet är sjukt viktig att uppnå.

Denna gång adderar vi rallarros till blandningen för att
ge den ett lite nytt uttryck inför hösten, svenska äpplen smaksätts med rallarros och Laird’s Apple Brandy, äppelsprit alltså toppas upp med iskall Champis.
Håll i hatten, katten.

Styrka 9/10

-Stockholms Bränneri Navy Gin 57%
-Jordgubbar från Stenhuse Gård på Gotland
-En smak och doft av malört

1991 ställde Latin Kings upp i RAP-SM och placerade sig på 3e plats, samtidigt statade de ett samarbete med Gordon Cyrus och 1994 släpptes albumet Tillbaka till Förorten, resten är som dom säger Rap-historia. Grabbarna var från Alby och som alla vet ligger den på Röda Linjen, LTK rapade på svenska och det var på den tiden unikt. Att inspireras av något och göra det till sitt på sitt eget är alltid en utmaning och kräver mod. Så gäller det även med drinkar, de stiffa klassikerna med få ingredienser kommer alltid att ha sin plats i varje bartenderhjärta, och en bra blandad sådan är alltid något som möts med respekt och uppskattning.

Så vårt uppdrag var att ta något svenskt och gott, behålla integriteten hos en stiff klassiker och förvandla det till något nytt o gott, vi började med en smak vi associerar med Sverige och landade på svenska jordgubbar som är nåt av det bästa man kan slänga i käften, drinkar vi uppskattar landar på korta drinkar med starksprit, socker, bitters o vatten (i form av is) Kombinera dessa i våra huvuden så blir resultatet Röda Linjen, svenska jordgubbar från en av de bästa producenterna Stenhuse Gård på Gotland, den godaste ginen vi vet från Stockholms Bränneri, Navy Strength på 57% alc vol, vi kryddar med malört och sprayar drinken med Absinthe, ett klassiskt grepp. Resultatet gör oss stolta och lite tårögda, d e knas och inget kommer någonsin vara som förut.

Styrka 7/10

-Banan
-Konjaksbaserad päronkaramell
-Jameson Black Barrel

I Sverige käkar vi mer bananer än något annat icke producerande banan-land i världen, det gör att vi anser att banan är ett bär som ingår i den svenska faunan och helt okej att jobba med när vi gör svensk-inspirerade drinkar. Bananer började skeppas till Sverige med bananbåtar i början på 1900-talet och blev genast en succé, ingen har väl växt upp utan att käka en hajk-banan eller fått en trött mosad banan nedtryckt i ryggan som mellanmål av morsan.

Den här drinken är en riktig härmapa då den redan funnits på listan i lite olika skepnader, men så är det med bra grejer, dom kommer igen och igen, fråga morsan hon vet.

Styrka 7/10

-Extra fet grädde från Arla Unika
-Rostad mörk choklad
-Bourbon vaniljstång
-Buffalo Trace Bourbon
-Explorer Vodka

Den 12e oktober 1989 släpptes Christer Pettersson efter ha suttit häktad några månader för mordet på Olof Palme, ingen big deal enligt honom själv, att sitta häktad alltså. När han klev ut så var det fest och då dracks det Explorer o Baileys, det var sedan gammalt.
Vi sätter en egen variant på denna mytomspunna blandning som går under många namn, Rotebroare, Dräparn eller kanske den bästa en Christer Pettersson.

Huruvida Chrille gjorde det får vi nog aldrig veta men att detta är en bättre variant på alla sätt kan vi ta gift på, riktigt fet grädde från Arla Unika kokas upp med vaniljstänger och rostad mörk choklad som vi sedan rör ihop med Buffalo Trace, en jäkligt stabil bourbon och en skvätt Explorer för att ändå hålla oss till receptet som Crille satte. Dricks gärna på valfri bänk på SÖDER eller efter maten😊

Styrka 8/10

-Hjortron
Brynt smör
-Äpple
-Freyjas egna vodka, Stökvatten på 55% alc.vol
-Kålagrädde 

Baserad på det norrländska guldet från skogarna och upphöjd av vårt eget Stökvatten med en extra fet o krämig kålagrädde, som en dessert med ”happy ending” i form av alkoholens fina inverkan på humöret, ”Stöket” lägger sig som en bombmatta över hjärnan och leendet är ofrånkomligt.

Vuxengodis när den är som bäst. Vår kaka på fot, en riktigt bra efter maten stänkare som får hela middagen och själen att landa på rätt sätt.

-Söders Höjder te
-Äppelsyra
-Sodavatten

Söders svar på en Arnold Palmer som är en klassisk alkoholfri drink. En iste baserad på Söders Höjder te och äppelsyra, toppad med soda.

-Sockrigt Kallbryggt kaffe
-Kakao bitters
-Schweppes Tonic water

Freyjas kaffecordial blandas med tonic water och toppas med kakao bitters. Lite vuxen alkfritt för er som väljer den vägen ikväll.

-Mynta
-Äpple
-Sodavatten

En blandning av olika sorters mynta, surt äpple och soda.
Fräscht o lite somrigt, krama ut det sista ur sommaren med denna törstsläckare.

Nyhetsbrev

Jag anmäler mig för nyheter, tips från Freyja och the Weekend.